Güneydoğu mutfağını kendi yorumlamaları ile tüm Türkiye’ye hatta yurtdışına tanıtan Musa Dağdeviren, bu işe sıfır noktasından başlayan bir şef. 1960 senesinde, Gaziantep’in Nizip ilçesinde dünyaya gelen Musa Dağdeviren’in nüfusa kayıtlı doğum tarihi ise 1963. 6 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olan Musa Dağdeviren ilkokulu doğduğu ilçede bitirdi. Nizip’te ortaokulu dışarıdan bitirmeye çalışırken bir yandan da fırıncı olan dayılarının yanında çalışan Musa Şef, okulu tamamlamadı. Çocukluk yıllarının tamamında fırıncılık dışında da pek çok işte çalıştı. Kebapçılık, simitçilik, kahvehane çıraklığı, pamuk ırgatlığı gibi işlerde çalışan Musa Dağdeviren genç yaşlarında ise Nizip’te bir tencere yemeği lokantası açtı ve bir yıl burayı işletti.
Musa Dağdeviren lokanta sonrası Gaziantep’in önemli kebapçılarında fırın ve kebap ustalığı yaptı. 1979 yılında ise birikimleriyle birlikte İstanbul’un yolunu tuttu. İstanbul’daki dayısının Güneydoğu mutfağı konseptli fırınlı lokantasında usta olarak çalışmaya başlayan Musa Dağdeviren, burada işi iyice öğrendi. Mezelerden kebaplara, fırın yemeklerinden tencere yemeklerine kadar tüm Güneydoğu mutfağını bilir hale geldi.
1981 senesinde dayısının yanından ayrılan Musa Dağdeviren, bu işin erbabı ustaların yanında çalışmaya devam etti. Fırın ustalığı ve kebap ustalığı yaptı. Ünlü şef kendisine ait ilk restoranını, Kadıköy’de üç arkadaşıyla birlikte açtı. 66 metrekarelik bir mekan olan Çiya, Musa Şef’in hayatının dönüm noktası oldu.
Çiya 100’e yakın kebap çeşidi, fırın çeşitleri ve mezeleri ile bir esnaf lokantası olmasına rağmen kısa sürede popüler bir hal aldı. Musa Dağdeviren’in kendi yorumlamaları misafirler tarafından çok sevildi. Çiya’yı 1998’de açılan Çiya Sofrası takip etti. Tencere yemeklerinden kebaplara kadar yüzlerce çeşit yemeğin olduğu restoran Türkiye ve dünyada büyük yankı uyandırdı. 2001’de açılan Çiya Kebap II ile işlerini büyüten Musa Şef, misafirlerine daha iyi hizmet vermek ve yeni lezzetler sunmak adına çalışmalarına devam ediyor.
Daha sonra İstanbul’a yerleşen Musa Dağdeviren, dayısının fırınlı lokantasında çalışmaya başlar. 3 arkadaşıyla birlikte lahmacun lokantası açan Dağdeviren, 5 ay sonra ortaklıktan ayrılarak 1987 yılında Kadıköy’de “Çiya” isimli lokantayı açar. Lokantada Gaziantep yöresine ait birçok tencere yemeği sunan şefimiz, Anadolu mutfağını araştırma sevdasından da vazgeçmez. Küçük yaştan itibaren farklı alanlarda büyük bir koleksiyona sahip olan Musa Dağdeviren, 2 yıl süren hazırlık çalışması sonunda dünyanın en prestijli yayın evlerinden Phaidon tarafından yayımlanan 500 tariften oluşan 512 sayfalık bir kitap yazarak Anadolu’nun bilinmeyen lezzetlerinin hikayesini tüm dünyaya ulaştır.