Likör genellikle hafif, rahat içimiyle bilinen bir içki çeşididir. Ülkemizde çok fazla tüketilmemesine rağmen gerçekten bu tattan vazgeçemeyen bir kitle de yok değil. Likör genellikle meyvelerden yapılıyor, nadiren de kahve, süt, çikolata bazından yapılan likörlerle karşılaşıyoruz.
Fabrikasyon yol ile üretimi oldukça yaygın olsa da, aslında likör yapmanın en makbul yolu evde üretmektir. İstediğimiz tat, doku ve aromayı bu sayede verebilir, ayrıca sertlik oranını da kendi damak tadımıza göre ayarlayabiliriz.
Evde likör yapacaksak genellikle bir alkol bazı ile aroma verici malzememizi uygun şartlar altında birleştirmemiz gerekiyor. Alkol bazı olarak yüksek alkol derecesi nedeniyle ilk tercih olarak, gıda için üretilmiş etil alkol akla geliyor. Fakat ülkemizde bir dönem serbest olmasına rağmen şu an yasaklanan etil alkole ulaşmak mümkün değil. Ülkemiz dışında ise yine her an bu saf etil alkolü bulmak her zaman kolay olmuyor. Bu nedenle yerine ikinci tercih votkadır.
Votka, genellikle ekstra bir aroma eklenmezse sadece etanol ve su içerir. Ayrıca özel bir tadı, kokusu ve rengi yoktur. Bu nedenle likörler için muhteşem bir alkol bazıdır ve gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Biz de bu yazımızda, votka ile yapılan likörleri sizler için derledik.
1. Limoncello (Limon Likörü)
Bir İtalyan rüyası limoncello, aslında bildiğiniz üzere limon likörü fakat orijinal ismi ile anılmasına çok alıştık. İtalyanlar bu likörü, 1900’lerin başlarından beri genel olarak evlerde yaparlardı. 70’li yıllarda fabrikasyon üretim...
Bir İtalyan rüyası limoncello, aslında bildiğiniz üzere limon likörü fakat orijinal ismi ile anılmasına çok alıştık. İtalyanlar bu likörü, 1900’lerin başlarından beri genel olarak evlerde yaparlardı. 70’li yıllarda fabrikasyon üretim limoncello hayatımıza girse de hala en çok üretimi evlerdedir. Limon kabuklarının sadece sarı kısımlarının zest tabir edilen yöntemle alınmasıyla yapılır. Limondaki beyaz, yumuşak kısımlar liköre acılık katacağı için asla tercih edilmez. İyi bir limoncello için limonun en iyi olduğu zaman seçilmelidir. Bu zaman dilimi genellikle kış, bahar arasıdır. Bu içkide, diğer bir ana aktör de etil alkol veya votkadır. Votkalı hali de etil alkollü hali de gayet hoştur. Bu iki ana malzemeye ilaveten genellikle, tamamlayıcı olarak şeker ve su kullanılır. Başka malzeme içermez. Kişisel zevkimize göre alkol ve limon oranını ayarlayabiliriz. Kimilerine göre 48 saat, kimilerine göre 40 güne kadar çıkan sürelerde olgunlaşıp, içime hazır olduğu söylenmektedir. Limon aşıkları için vazgeçilmez, ferahlatıcı bu lezzeti şiddetle tavsiye ediyoruz.
2. Portakal Likörü
Meyve likörü denilince akla ilk gelenlerden biri de portakal likörüdür. Bu likör tatlı ekşi tadıyla, ferahlığıyla ve birçok kokteylin içinde kullanılması sebebiyle en çok tercih edilen ve kabul gören içkiler...
Meyve likörü denilince akla ilk gelenlerden biri de portakal likörüdür. Bu likör tatlı ekşi tadıyla, ferahlığıyla ve birçok kokteylin içinde kullanılması sebebiyle en çok tercih edilen ve kabul gören içkiler arasındadır. En iyi tadı yakalamak adına ilk ana malzememiz olan portakalın olgun olması gerekir. Yine limoncelloda olduğu gibi kabuğun altındaki beyaz kısımları ayırmaya oldukça dikkat edilmelidir. Likörün bir diğer ana ortağı da bildiğimiz üzere votkadır. Votka, yüzde 40 - 45 oranında içerdiği alkol ile portakal likörüne müthiş bir yumuşaklık katar. Su ve şeker mutlaka eklenir. Genellikle çoğu tarifte karanfil ve çubuk tarçının da kullanıldığını biliyoruz. Portakala çok yakıştığı için tarçın ve karanfil, liköre ekstra bir rahiya katıyor. Narenciyenin her çeşidini sevenler için gerçekten bulunmaz bir tat olan ve kokteyllerinizi bir üst seviyeye çıkaracak bu efsane lezzeti denemelisiniz.
3. Kızılcık Likörü
Hafif kekremsi bir tat severseniz kızılcık likörü tam size göre. Bunun yanı sıra şeker ilavesi ile tatlı ekşi bir aroması da var. Bu likör kırmızı rengiyle de gerçekten görsel bir...
Hafif kekremsi bir tat severseniz kızılcık likörü tam size göre. Bunun yanı sıra şeker ilavesi ile tatlı ekşi bir aroması da var. Bu likör kırmızı rengiyle de gerçekten görsel bir şölen yaşatıyor. Evde yapımı diğer meyve likörlerine göre biraz zor. Çünkü elinizde bir çekirdek çıkarma aparatı ya da makinesi yoksa kilolarca kızılcığı ayıklamak maalesef oldukça zahmetli. Ama bu gözünüzü korkutmasın, lezzeti uğraştığınız her şeye değer. Kızılcık, votka, su ve şeker çoğu meyve liköründe olduğu gibi ana malzemeler. Bunlara ek olarak az bir oranda limon kullanılabilir. Yine çubuk tarçın, karanfil, kişniş tohumu gibi damak tadınıza göre eklemeler yapılabilir. Votkalı meyve likörleri arasında farklı bir tat arayanlar için bulunmaz bir nimet. Damağınızda kalan lezzet bizi haklı çıkaracaktır.
4. Hindistan Cevizi Likörü
Kahve kokteylleri, çikolata yancısı ve tropik kokteyllerin aranan yüzü hindistan cevizi likörü. Birkaç püf noktası bilindiğinde yapımı çok kolay, içimi oldukça keyifli bir likör olarak bilinir.Orijinal tariflerde doğal Hindistan...
Kahve kokteylleri, çikolata yancısı ve tropik kokteyllerin aranan yüzü hindistan cevizi likörü. Birkaç püf noktası bilindiğinde yapımı çok kolay, içimi oldukça keyifli bir likör olarak bilinir. Orijinal tariflerde doğal Hindistan cevizi suyu kullanılır. Fakat eğer evde yapacaksanız, iyi bir filtreleme sistemine sahip olmalısınız. Yoksa homojen karışmayan votka ve Hindistan cevizi suyu rakıya benzer tortulu bir görüntü verebiliyor. Bir de yüksek şeker oranı olduğu için, şeker eklemesi çok kontrollü yapılmalı. Votka, şeker, su ve Hindistan cevizi aroması ile yapımı ise daha kolay ve risksiz. Özellikle tropikal tatları sevenler için oldukça yumuşak içimiyle harika bir seçenek. Hayatınızda bir kez en azından hindistan cevizi likörlü bir kokteyl denemenizi öneriyoruz. Pişman olmayacaksınız.
5. Vişne Likörü
Ülkemizde çokça yetiştirilen vişne damak tadımıza en uygun meyvelerden birisidir. Genellikle marmelat, reçel ve vişne suyu olarak sofralarımıza gelir.Vişne likörünün tadını ise gerçek damak tadı tutkunları bilir. Özellikle çikolatanın...
Ülkemizde çokça yetiştirilen vişne damak tadımıza en uygun meyvelerden birisidir. Genellikle marmelat, reçel ve vişne suyu olarak sofralarımıza gelir. Vişne likörünün tadını ise gerçek damak tadı tutkunları bilir. Özellikle çikolatanın yanına en çok yakışan likördür. Özellikle vişne zamanı bahçelerden toplanan vişneleri tüketmek için oldukça iyi bir yöntem likör yapmak. Votka, şeker, su, biraz kakule ve çubuk tarçın ile kolayca yapabilirsiniz. Yine fabrikasyon olarak da üretimi oldukça yüksektir. Votka ile yapılan likörü oldukça yumuşak içimlidir. Ayrıca çikolata, kek ve pasta yapımında da kullanabilirsiniz. Sonuçlarına inanamayacaksınız.
6. Erik Likörü
Listemizdeki likör çeşitleri arasında belki de en az bilineni erik likörü. Eriğin birçok çeşidi var tabii ki hepsinden likör yapılıp denenebilir ama bilinen tariflerde mürdüm veya anjelik erik kullanılır. Bu...
Listemizdeki likör çeşitleri arasında belki de en az bilineni erik likörü. Eriğin birçok çeşidi var tabii ki hepsinden likör yapılıp denenebilir ama bilinen tariflerde mürdüm veya anjelik erik kullanılır. Bu likörde etil alkol değil, genellikle votka kullanılır. İçimi açısından votka ile birleşimi daha çok tercih edilir. Çoğu meyve likörü tarifinde bulunan karanfil ve çubuk tarçın erik liköründe de kullanılır. Tabii ki şeker ve suyu da unutmayalım. Bu malzemeler ile erik likörünü kolaylıkla, evde yapıp tüketebilirsiniz. Fabrikasyon olarak erik likörü bulmak biraz zor olabilir. Erik likörünü başlı başına bir lezzet olarak tek tüketebileceğiniz gibi, kokteyllerinizde de kullanabilirsiniz. Eriğin kendine has aromasına bayılacaksınız.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Limoncello | 9,2 |
2 | Portakal Likörü | 9,2 |
3 | Kızılcık Likörü | 8,8 |
4 | Hindistan Cevizi Likörü | 8,4 |
5 | Vişne Likörü | 9,4 |
6 | Erik Likörü | 8,8 |