Turunçgiller familyasının boyut olarak en küçük üyesi olan kumkuat ya da kamkat insanların en çok tükettiği egzotik meyveler arasında yer alıyor. Bilimsel adı “Fortunella sp.” Olan kumkuat’ın birden fazla türü bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olan ve en çok tüketilen ise “Fortunella swingle”. Tabii ki diğer kumkuat türleri arasında da üretimi yapılanlar ve ticari olarak değerli olanlar var. Kumkuat ağacı ve onun çok sevilen meyvesi Çin ile Doğu Asya ülkelerinde doğal olarak yayılış gösteriyor. Kamkat üretiminin yetiştiricilik yolu ile yapıldığı ülkeler arasında ABD, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan yer alıyor.
Bu egzotik meyveye dünyanın farklı bölgelerinde “altın portakal” denildiği biliniyor. Bitkiye bilimsel adını veren ise İskoç bilim adamı Robert Fortune. İskoç bilim adamı Doğu Asya’da yetişen nu bitkiyi literatüre geçiren ve tüm dünyaya tanıtan isim olarak biliniyor.
Kamkat meyvesinin görüntüsü küçük bir portakala ya da limona benziyor. Meyvenin rengi ise turuncu. Kokusu bergamota benzeyen kumkuat meyvesinden faydalanmak dışında süs bitkisi olarak da yetiştiriliyor. Güzel görüntüsü sebebiyle özellikle hobi bahçelerinde ve evlerde saksılarda kumkuat yetiştiriciliği yapılıyor. Kumkuat tropik iklim bitkisi olduğu için 12 – 13 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklardan kötü etkileniyor. Kamkat’ı diğer turunçgillerden ayıran özelliği kabuğuyla tüketiliyor olması diyebiliriz. Kamkat’ın tadı ailenin diğer üyeleri gibi ekşimtırak ve biraz mayhoş.
Sağlık açısından insan vücuduna birçok faydası bulunan kumkuat’ın en öne çıkan özelliği muhteşem bir C vitamini deposu olması. Kumkuat işlenmemiş olarak bolca tüketilmesinin yanında pek çok yiyecek ve içeceğin içerisinde de bulunuyor.