Birçok insanın severek tükettiği besin kaynaklarından biri olan mısır aynı zamanda dünyada üretim hacmi en yüksek üçüncü tahıl ürünü. Mısır bitkisi üretim oranlarında buğday ve pirinçten sonra geliyor. Hemen hemen dünyanın her bölgesinde mısır üretimi yapılabiliyor. Bu durum mısırın dünyada yaygınlaşmasını sağlıyor. Mısırın yaygınlaşmasında besin değerlerinin yüksek olması ve kolay işlenebiliyor olması da önemli bir rol oynuyor. Mısırın anavatanının Orta Amerika ve Meksika dolayları olduğu biliniyor. Özellikle Meksika mutfağında mısır hemen her şeyde kullanılıyor.
Mısırın kökeni her ne kadar uzak kıtalar olsa da bu bitki türü ülkemizde de yoğun şekilde yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi mısır ile adı özdeşleşen bir yöremiz olarak ön plana çıkıyor. Karadeniz mutfağında özellikle mısır unu önemli bir rol oynuyor. Türkiye’de mısır sokak lezzeti olarak da büyük talep görüyor. Haşlanmış, közlenmiş veya patlamış şekilde seyyar satıcılarda bulunabilen mısır kültürümüzde büyük yer tutuyor. Son yıllarda ayıklanmış ve haşlanmış mısırı salatalarda, yemeklerde ve pizza türlerinde görmeye başladık.
Mısırın kültürümüze veya dünyada farklı kültürlere bu denli hakim olmasında, yalnızca insanlar için değil hayvanlar için de önemli bir besin kaynağı olması etkin oluyor. Silajlık mısır Türkiye’de ve dünyada önde gelen hayvan yemleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda mısır işlenerek nişasta, şeker ve gıda katkı maddesi olarak da kullanılabiliyor.
Mısır tüketiminin insan sağlığına olan faydaları artık herkes tarafından biliniyor. Mısırın tanelerinden koçanına hatta yapraklarına kadar bölümünün insan sağlığına farklı olumlu etkileri mevcut diyebiliriz. Mısırın başlıca bilinen faydaları arasında; sindirim sistemini düzenlemesi, kansızlık olarak bilinen anemiye iyi gelmesi, gözlere ve zihne iyi gelmesi, kalp sağlığını koruması ve kansere engel olması gibi faktörler yer alıyor.