Özellikle Çin, Tayvan, Sri Lanka, Nepal, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde yaygın şekilde tüketilen beyaz çay, Latince ismi Camellia Sinensis olan bir bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Aslında siyah, yeşil ve beyaz çay türlerinin tümü söz konusu bitkinin yapraklarından elde ediliyor ama her bir çay türü için yapraklar farklı düzeyde işleme maruz bırakılıyor.
Beyaz çay, bu türler arasında en az işlem gören çay çeşidi. Beyaz çay yapımında bitkinin genç yaprakları ve tomurcukları toplandıktan sonra doğal yollarla kurumaya bırakılıyor. Kurutulan yaprakların sıcak suda demlenmesi sonucunda da ortaya beyaz çay çıkıyor. Beyaz çay, çok az düzeyde işleme tabi tutulması sayesinde siyah ve yeşil çaya kıyasla daha yüksek antioksidan içeriğine sahip. Yine bu sebepten ötürü, diğer türlere göre daha hafif bir aromayı ve daha açık bir rengi de içinde barındırıyor.
İçerisinde kateşin, teaflavin, tanin, tearubigin ve kafein gibi bileşenler barındıran beyaz çayın içerdiği kafein miktarı da siyah ve yeşil çaya oranla daha düşük. Ayrıca, demlenme yöntemlerine göre beyaz çay da kendi içinde farklı alt türlere ayrılıyor. Söz konusu türlerden en yaygın tüketilenlerinin arasında gümüş kadife, Seylan beyazı, Darjeeling beyazı ve Afrika beyazı gibi çeşitleri saymak mümkün. Beyaz çay türlerinin tümü, siyah çaya kıyasla daha düşük miktarda kafein içeren bir çay tüketmek isteyenler için cazip ve lezzetli bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca, beyaz çayın ödem atmaya yardımcı olduğu da biliniyor.