Yeşil rengi, küçük yuvarlak taneleri ve yine yeşil fasulye benzeri kabuğuyla dikkat çeken bezelye Baklagiller (Fabaceae) familyasının en ünlü üyeleri arasında yer alıyor. Bezelye ülkemizin de içersine dahil olduğu pek çok ülkede, uzun yıllardır sevilerek tüketiliyor. Bezelye bitkisinin tohumları ana yemek olarak tüketilebildiği gibi mutfaklarda farklı şekillerde de değerlendirilebiliyor. Bezelyeden yapılan ürünler arasında püreden bezelye turşusuna kadar uzun bir yelpaze bulunuyor.
Bezelye bitkisinin anavatanı Avrupa ve Batı Asya olarak biliniyor; ancak çok uzun yıllardır dünyanın pek çok bölgesinde yetiştiriliyor. Birçok farklı türü olan bezelyenin yetiştiriciliği de oldukça kolay. Tarlada veya bahçede basit bir şekilde bezelye yetiştiriciliği yapmak mümkün. Bezelye Türkiye’de fasulye ve nohut gibi baklagillerden sonra en çok yetiştirilen baklagillerden bir tanesi konumunda diyebiliriz. Bezelye Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinde, genellikle yardımcı oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de bezelyenin sulu yemeği de sıkça yapılıyor.
Bezelye tadının lezzetli olmasının dışında aynı zamanda oldukça sağlıklı bir besin kaynağı. Bezelyenin 100 gramı yalnızca 81 kalori ve bolca lif içeriyor. Bu da bezelyeyi sağlıklı yaşamın vazgeçilmez gıdaları arasına koyuyor. Bezelyenin insana daha birçok faydası bulunuyor. Bezelye besin içeriği bakımında zengin bir yapıya sahip. Bezelye’de demir, magnezyum, lif, potasyum, folik asit, A ve C vitaminleri yüksek oranda bulunuyor. Bu bileşenlerin tamamı insan sağlığı açısından önemli ve bu nedenle bezelye tam bir ecza deposu diyebiliriz.
Bezelyenin iyi geldiği rahatsızlıklar arasında; mide kanseri, yaşlanma problemleri, bağışıklık sisteminin düşüklüğünden kaynaklanan problemler gibi çok önemli durumlar bulunuyor.