Bir ortamda kuru fasulye anıldığında hemen herkesin aklına Türk mutfağına özgü muhteşem bir yemek geliyor. Fakat kuru fasulye ismi bu yemek ile özdeşleşmiş gibi görünse de aslında yemeğin içindeki bir malzemeyi temsil ediyor. O da kurutmaya uygun taze fasulye türlerinden elde edilen ürünün işlenmesi elde edilen kuru fasulye. Aslında fasulye bitkisinin tohumları olan ve kabuk içerisinden çıkarılan kuru fasulye ülkemizde olduğu kadar dünyanın pek çok yerinde de sevilerek tüketiliyor. Kuru fasulyenin dünya mutfağındaki kullanım alanı da ülkelere göre oldukça farklılık gösterebiliyor.
Türkiye’nin yani Anadolu’nun coğrafi yapısından ve ikliminden dolayı, bu topraklarda fasulye yetiştiriciliği yoğun oranda yapılıyor. Taze fasulye olarak kullanılmak üzere yetiştirilen türler olduğu kadar kuru fasulye olarak kullanılmak üzere yetiştirilen türler de Anadolu’nun önemli ürünleri arasında yer alıyor. Bu nedenle bizim mutfağımızda kuru fasulye sıkça tercih ediliyor. Yalnızca sulu yemeği yapılmıyor, piyazdan tutun püreye kadar pek çok farklı yemekte kuru fasulye kullanılıyor.
Kuru fasulye lezzetli ve bir o kadar da doyurucu bir ürün olmasının yanında insan sağlığına son derece faydalı olmasıyla biliniyor. Protein ve mineral açısından zengin olan kuru fasulye neredeyse kırmız et kadar protein ihtiva ediyor. Bunun yanında yüksek lifli bir besin kaynağı olan kuru fasulye probiyotik olarak da son derece güçlü diyebiliriz. Bunların yanında ise içerdiği yüksek C vitamini oranı ile dikkat çeken kuru fasulyeyi sık tüketmek insana iyi geliyor.
Kuru fasulyenin bilinen faydaları arasında; böbrek taşı ve karaciğer yetmezliğine iyi gelmesi, kolesterolü düşürmesi, kalp krizi riskini düşürmesi, kabızlığa iyi gelmesi ve hamile kadınlara iyi gelmesi gibi önemli etkiler bulunuyor.