Ülkemizin en sevilen ve en sık tüketilen gıdalarından olan bulgur haliyle Türk mutfağının en önemli unsurlarından biri. Bulgurun sağlığa olan faydaları ve besleyici özellikleri daha fazla anlaşılmaya başlayınca, günümüzde bulgur başka mutfaklara da girmeye başladı. Birçok farklı çeşidi olan bulgur temelde buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değirmenlerde öğütülmesiyle ortaya çıkıyor. Öğütülen buğday su ile karıştırılarak bulgur haline geliyor. Farklı incelik – kalınlık oranlarına sahip değirmenlerde yapılan bulgur üretimi ise ortaya farklı boyutlarda ve farklı türlerde bulgur çıkmasını sağlıyor. Her tip bulgurun kullanım alanı genellikle başka oluyor. Örneğin köftelik bulgur çiğköfte, içliköfte gibi ürünlerin yapımında kullanılırken pilavlık bulgur pilav veya dolma yapımında kullanılıyor.
Oldukça doyurucu ve ekonomik bir gıda maddesi olan bulgurun insan sağlığına olan faydaları da hiç göz ardı edilmemeli. Bulgurun doyurucu ve bol lifli yapısı ön planda olsa da insan sağlığına çok değerli başka katkılarının olduğu su götürmez bir gerçek. Bulgur lifli yapısının yanında tam bir vitamin ve mineral deposu olması nedeniyle bağışlık sistemine çok faydalı. Aynı zamanda karbonhidrat oranının diğer bakliyat türevlerine göre oldukça düşük olması bulguru diyet yapanların veya sağlıklı beslenen kişilerin menülerinde baş köşeye koyuyor. Bulgur kan şekerini düzenleyici ve glisemik endeksi düşürücü özelliği sayesinde ise şeker hastaları tarafından sıkça tüketiliyor.
Bulgurun diğer bilinen faydaları arasında; kalp damar hastalıklarına iyi gelmesi, sindirim sistemini düzenlemesi, sinir sistemini düzenlemesi ve kemikleri güçlendirici etkileri ön plana çıkıyor. Bulgurun bu saydıklarımız dışında daha nice faydası olduğu biliniyor.