Hindistan cevizi uzun yıllardır gıda ürünü olarak tüketilen bir meyve. Dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Hindistan cevizinin anavatanı ise adından da anlaşılacağı üzere Hindistan. Bu çok özel meyvenin kullanım alanları oldukça yaygın. Hindistan cevizi yağından pasta üzerini süslemek için yapılan Hindistan cevizi tozuna kadar birçok farklı şekilde işlenen meyvenin kabuğu da kömür yapımında, aktif karbon yapımında ve toprak gübresi yapımında kullanılıyor.
Hindistan cevizi anavatanı dışında birçok tropikal ülkede yetiştiriliyor. Bu ülkelerin başını Endonezya ve Filipinler çekiyor. Yine Sri Lanka, Malezya, Tayland gibi Asya ülkelerinde ve Afrika’nın Fildişi Sahili bölgesinde Hindistan Cevizi üretimi yapılıyor.
Hindistan cevizi “Arecaceae” (palmiyegiller) familyasından geliyor. Hindistan cevizi ağacı meyvesi yenebilen palmiye türleri arasında yer alıyor. Orijinal ismi “Cocus nucifera” olan ağacın meyveleri Avrupa dillerinde “coconut” olarak adlandırılıyor. “Coco” kelimesinin Latincede “kafatası” anlamına geldiği ve meyvenin bu şekle benzediği için Hindistan cevizine “coconut” isminin verildiği söyleniyor.
Hindistan cevizi meyvesinin dış kabuğu oldukça sert ve tüylü bir yapısı var. Nispeten büyük bir meyve olan Hindistan cevizinin içerisinde Hindistan cevizi sütü olarak adlandırılan sıvı bir kısım bulunuyor. Ayrıca dış kabuğa yapışık olarak etli beyaz bir katman var. Bu içteki iki kısım da gıda olarak tüketilmeye uygun. Hindistan cevizi sütü doğrudan tüketildiği gibi özellikle vegan ürünler için de temel bileşenlerden bir tanesi olarak kullanılıyor.
Hindistan cevizinin oldukça “fresh” ve rahatlatıcı bir tadı var. Hindistan cevizi tüm bu özelliklerinin yanında oldukça besleyici ve sağlıklı bir meyve olarak da biliniyor.