Hünkar Beğendi, hem geleneksel Türk mutfağının hem de bu mutfağa temel oluşturan en temel yapılardan olan Osmanlı saray mutfağının en sevilen yemeklerinden biri. Aynı zamanda bu yemeğin ilginç hikayesi arkasında Avrupa’dan gelen esintiler olduğu için geleneksel Türk mutfağındaki sentez yemeklerden biri olarak da kabul ediliyor. Hünkar Beğendi tabağında hem doğundan hem de batıdan lezzetlerin bir araya geldiğini ve harika bir uyum oluşturduğunu görmek mümkün. Temel Fransız teknikleri ile Türk mutfağının yorumlanması da bu harika yemeğe farklı bir boyut katıyor.
Hünkar Beğendi günümüzde restoranlarda, esnaf lokantalarında ve evlerde sıklıkla yapılan ve tüketilen bir yemek olarak biliniyor. Osmanlı döneminde ise bu yemek Osmanlı saray mutfağında yapılan ve üst kademeli devlet temsilcilerinin tükettiği bir yemek olarak ünlendi. Zaten Hünkar Beğendi yemeğinin tarihi de öyle çok eski dönemlere dayanmıyor. Bu lezzet harikası 1800’lerin ikinci yarısında ülke mutfağına girdi ve o günden bu yana sevilerek tüketiliyor.
Hünkar Beğendi yemeğinin ortaya çıkışında ise hem hüzün hem de ihtiras ve aşk dolu bir hikaye var. 1867 yazında, Fransız Hükümdarı Napolyon III’ün davetiyle Paris’e bir sergi için giden Osmanlı Sultano Abdülaziz bu buruk hikayenin başkahramanlarından biri. Abdülaziz bu gezi esnasında Fransa Kraliçesi Eugene’ye aşık oluyor ve yasak bir aşk olmasına rağmen hislerine söz geçiremiyor. Eugene de Abdülaziz’in aşkına karşı boş değil. Fakat diploması ve gelenekler bu aşka engel oluyor. Tam 2 yıl sonra Mısır’a giderken İstanbul’a Sultan Abdülaziz’in yanına gelen Kraliçe Eugene İstanbul’da bir gece geçirdi. Bu gecede kraliçe onuruna davet veren Sultan Abdülaziz sofraya bu özel yemeği getirtti. Hikayenin bu kısmını ilgilendiren bir diğer rivayette ise Eugene ile birlikte gelen Fransız özel aşçı bu yemeği davet sofrasına sundu.
Hikaye hangi şekilde sonlanırsa sonlansın bu harika yemeği Sultan Abdülaziz çok beğendi ve adı Hünkar Beğendi oldu. Klasik Hünkar Beğendi temelde közlenmiş patlıcanın beşamel sos ve sarımsak ile buluşturulması ve üzerine soslu kuzu veya dana etinin (yahni tarzı) eklenmesiyle yapılıyor.