Adana Kebap ya da Adana Kebabı… Bu nevi şahsına münhasır, orijinal yemek aynı zamanda Türk mutfağının en popüler lezzetleri arasında yer alıyor. Hatta Adana Kebap’ın ünü yalnızca Türkiye’ye değil tüm dünyaya yayılmış durumda. Aslında Adana Kebap Türkiye’nin ve özellikle Ortadoğu’nun farklı bölgelerinde yapılan kıymadan şiş kebap türevlerinden bir tanesi. Örneğin Türkiye’de Urfa Kebabı da Adana Kebap gibi bilinen ve sevilen bir yemek ancak; Adana Kebap bir marka haline gelmiş bir durumda ve ismini tüm dünya biliyor.
Adana Kebap isminden de net şekilde Adana yöresine ait, geleneksel bir yemek. Adana Kebap’ın ortaya çıkış hikayesi tam olarak bilinmese de bugünküne en benzer Adana Kebap’ın 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıktığı konuşuluyor. Sağır Sülo ismiyle bilinen ünlü bir kebap ustasının dedelerinin ilk olarak Adana Kebap yaparak insanların beğenisine sunması, bugün bilinen en güçlü hikaye. Tarihi Kazancılar Çarşı’sında yer alan İstanbul Lokantası’nda başlayan Adana Kebap serüveni bugün tüm Türkiye’ye hatta dünyaya dağılmış şekilde devam ediyor.
Adana Kebap denince akla ilk olarak Adana geliyor olsa da bu harika yemek bugün ülkemizin birçok bölgesinde yapılıyor. Elbette Adana’da yapılan kebabın yeri bir ayrı oluyor. Çok basit malzemelerden bu kadar lezzetli yemek yapmak gerçekten ustalık ve güçlü bir damak istiyor. Lezzetten ve teknikten anlayan ustalar ancak başarılı bir Adana Kebap yapabiliyor.
Adana Kebap’ın geleneksel ve doğru şekilde yapılması için bazı noktalara çok dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle kullanılan etin erkek toklu (1 yaş civarı kuzu) eti olması ve etin zırh ile (elle) çekilmesi gerekiyor. Adana Kebap’ta yağlı bir et kullanılıyor. Bunun yanında kebap karışımına kuyruk yağı ekleniyor. Adana Kebap’ta kullanılan baharatlar ise yalnızca iki tane. Kırmızı toz biber ve tuz. Genel kanı Adana Kebap’ın acı olduğu şeklinde olsa da aslında kebapta genellikle tatlı toz biber kullanılıyor. Günümüzde buna ilave olarak zırhla kıyılmış ve suyu iyice alınmış kapya biber de kullanılabiliyor. Adana Kebap kömür ateşinde pişiriliyor ve yanında bol salata ve yeşillik ile servis ediliyor.