Kombu çayı olarak da bilinen Kombuça çayı; fermantasyon, yani mayalama işleminden geçirilen bir çay türü. Probiyotik özelliğinden dolayı özellikle son yıllarda sağlıklı beslenme listelerinde kendine daha geniş bir yer bulduğunu söylemek mümkün. Bu ilginç çay türü, fermente edilmiş siyah veya yeşil çay kullanılarak elde ediliyor. Fermantasyon işleminde scoby adı verilen bir bakteri ve maya kültürü kullanılıyor. Jel ve zar yapılı olan bu bileşen, bir simbiyotik türü. Bu tür işlem esnasında içeriğindeki şekeri büyük oranda tükettiği için, ortaya çıkan Kombuça çayı şekerli bir tada sahip olmuyor. Hatta bir büyük fincan Kombuça çayında genellikle en fazla bir ya da iki gram şeker bulunuyor. Fermentasyon işleminde alkol kullanılması da mümkün. Ancak ortaya çıkan çayın alkol oranı da genellikle %1’den az kalıyor.
Kombuça Çayı’nın tam olarak hangi ülkenin mutfak kültüründen doğarak dünyaya yayıldığı konusunda net bir bilgiye hâlen ulaşılabilmiş değil. Ancak Çin ve Rusya’nın arasında kalan Mançurya’nın bu türün ana vatanı olduğu tahmin ediliyor. Bu bölgede doğarak zaman içinde Avrupa’ya da yayılan Kombuça çayının, isim benzerliği nedeniyle Kamboçya’da üretildiğini düşünenlerin sayısı da hiç az değil. Ancak bu yanlış bir bilgi. Bu türün Kamboçya’yla bir ilişkisi bulunmuyor.
Kombuça çayı, Kombucha isimli bir mantar türünün, içinde siyah veya yeşil çay ve şeker bulunan özel bir solüsyonun içinde fermente edilmesi sonucunda hazırlanıyor. Kontrollü tüketildiğinde, vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına ve yağ yakımını hızlandırmaya destek olduğu biliniyor. Elbette, yapımında Kombucha kültürü kullanılması nedeniyle, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir çay türü olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak bazı yerlerde, kurutulmuş ya da paketlenmiş Kombucha kültürü satılabiliyor.