Biz, özellikle yaz aylarında yoğun şekilde tüketilmesinden dolayı milkshake’i yaz mevsiminin yıldızı olarak tanımladık. Fakat milkshake yılın her mevsimi tüketilebilen ve tercih edilen bir içecek diyebiliriz. Yabancı kökenli bir içecek olsa da Türkiye’de son yıllarda sıkça tüketilmeye başlayan ve gitgide popülerleşen milkshake, artık bizim yeme içme kültürümüzün de ayrılmaz bir parçası haline gelmiş gibi görünüyor.
Milkshake Nedir?
Aslında milkshake’in nasıl bir içecek olduğuna dair ilk ipuçlarını bizlere adı veriyor. İngilizcede süt anlamına gelen “milk” ve yine aynı dilde sallamak, çalkalamak anlamına gelen “shake” kelimelerinin birleşiminden doğan milkshake, içerisinde süt, dondurma, kırılmış buz ve çeşitli aromaların bulunduğu son derece serinletici ve tatlı ihtiyacını kesen bir içecek olarak tanımlanabilir. Milkshake basit olarak bu şekilde tanımlanıyor olsa da bu efsane içeceğin ortaya çıkış hikayesinde çok daha enteresan noktalar var.
Günümüzde, kökeninin ABD olduğu tamamen netlik kazanmış olan milkshake, tahminen ilk olarak 1880’li yıllarda piyasaya sürüldü. Yalnız ilk milkshake içecek tarifi şimdiki tariflerin hiçbirine benzemiyordu. İlk tarifte çırpılmış ve kar beyazı haline getirilmiş yumurtaya süt ve şeker ilave ediliyordu. Bir süre böyle tüketilen milkshake, daha o dönemde çocukların sevgilisi olmayı başarmıştı. Özellikle New York civarlarında bu efsane içeceği satan mekanlar çocukların ve ailelerinin uğrak noktası oldu. Çocuklar kadar olmasa da pek tabii ki yetişkinler de milkshake’i severek tüketiyorlardı; ama bu içeceğin birincil alıcısı uzun süre çocuklar oldu. Milkshake, o yıllarda çok popüler olmayı başarmıştı. Hatta Hollywood’da çekilen bazı dönem filmlerinde bu tarz milkshake yapan mekanlar ile ilgi sahneleri gördük.
1900’lü yılların başlarında ise milkshake tarifine tarihe geçecek bir revize geldi. Bu harika içeceğin muhteviyatına, büyük küçük hemen hemen herkesin sevdiği efsane bir malzeme daha eklendi. Tahmin edersiniz ki bu malzemenin adı dondurmaydı. Milkshake’e dondurma eklenmesi, bu çılgın lezzetin satışlarını çok daha yukarıya taşıdı. Artık milkshake tam bir Amerikan mutfağı efsanesi olma yolunda emin adımlar ile ilerliyordu. Pek çok mekan bu içeceği satmaya başlamış ve milkshake’ler çeşitlenmeye başlamıştı. Tabii o dönemde elektrikli mikserler veya farklı tarzda robot karıştırıcılar olmadığı için milkshake genellikle shaker denen manuel karıştırıcılarda yapılıyordu. Bu karıştırıcıların otantikliği milkshake’e tahminen çok daha farklı bir aroma katıyordu; ancak biz o dönemleri görmeyenler olarak bu tadı bilmemiz çok zor. Şimdiki shaker’lar ile o dönemkilerin farklı olduğunu göz önünde bulundurursak, bugünlerde o tadı yakalamak imkansıza yakın diyebiliriz.
Milkshake üretiminde yaşanan en büyük devrim ise bu içeceğin tarifine dondurma eklenmesi değildi. Milkshake’i günümüzdeki haline en yakın şekilde yapan ve piyasayı alt üst eden isim Ivar Coulson oldu.”Pop” lakabıyla bilinen Coulson, iki top dondurma üzerine süt ve malt tozu ekleyerek yeni bir tarif ortaya koydu ve milkshake’in çehresi bir kez daha değişti. İnsanlar bu yeni shake tarzını oldukça beğendi ve bu tarif adeta patlama yaptı.
Ivar Coulson’un devrim niteliğindeki tarifi, elektrikli mikserlerin ve büyük karıştırıcıların icat edilmesiyle, çok daha kolay yapılır hale geldi ve ABD’den önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya yayıldı. Günümüzde milkshake’in sabit bir tarifi olmamasına rağmen dondurma, süt ve şeker gibi temel malzemelerin hemen hemen her tarifte kullanıldığını görüyoruz. Aynı zamanda çok farklı aromaların da bu harika içeceğe eklendiğine şahit oluyoruz.
Milkshake Nasıl Yapılır?
Aslında milkshake nedir kısmını anlatırken, bu içeceğin nasıl yapılacağına dair temel doneleri de paylaşmış olduk. Fakat milkshake süt, buz, dondurma ve aroma vericilerden oluşan çok basit bir içecek değil. Bu efsane lezzetin de her ürünün olduğu gibi kendisine ait püf noktaları var. Milkshake yapımında bu ince noktaları es geçmemek ve doğru tekniği bilmek, harika ve kusursuz bir içecek hazırlamak için çok önemli diyebiliriz.
Esas olarak milkshake hazırlamanın ve milkshake tariflerinin katı bir düzeni yok. İstenilen şekilde, yapan kişinin el lezzeti ve becerisine göre değişkenlik gösteren shake’ler hazırlamak mümkün. Hatta evde hazırlamak ile hiç uğraşmak istemiyorsanız çok başarılı şekilde milkshake yapan zincir kafeler, restoranlar ve butik işletmeler oldukça fazla. Türkiye’nin hemen her şehrinde olan bu işletmeler, anında milkshake ihtiyacınızı giderebilir. Ama ben kendi shake’imi yapmak istiyorum ve içeceğimi evde içmek istiyorum diyorsanız, gelin milkshake yapmanın püf noktalarına hep birlikte bakalım.
Milkshake yapımında en kritik iki malzemenin ilki süt. Süt seçimi iyi bir milkshake hazırlamak için oldukça önemli. Ne kadar yağ oranı yüksek bir süt kullanırsanız, milkshake’iniz o kadar lezzetli ve kremamsı dokusu hissedilir şekilde oluyor. İkinci en önemli malzeme ise bir elektrikli, otomatik blender. Bu tarz, shaker kabı olan bir elektrikli blender’a sahip olmak işleri son derece kolaylaştırıyor. Yoksa eski usul bir shaker ile çalışmak kol kaslarınızın kasılmasına yol açabiliyor. Hele ki shaker bile yoksa milkshake yapımı küçük çaplı bir eziyete dönüşebilir. Neyse ki elektrikli blender diye bir icat var!
Blender’ın karıştırma kabına süt, dondurma ve şeker ilavesini birlikte yaparak güzelce karıştırmanız, ilk adımı tamamlamanızı sağlıyor. İkinci adımda ise buz küplerini karışıma ekleyip, blender’in buz kırıcı özelliği ile buz küplerini küçük parçalara ayırmanız yeterli oluyor. Bu aşamalar sonrasında milkshake hazır oldu bile. İstenilen malzemeler ile ortaya çıkan milkshake’e lezzet katmak ve süslemeler yapmak da mümkün.
Kocaman bir bardağa doldurduğunuzu tahmin ettiğimiz milkshake içime hazır! Yazın bu sıcak dönemlerinde, buz gibi ferahlatıcı bir içecek içmek gibisi yok. Herkese şimdiden afiyet olsun!
Teşekkürler Pelin Hanım:)