Beyaz şaraplık üzümlerin en değerlilerinden, bağların kraliçesi Chardonnay, narin yapısı ve akıl almaz tadı ile ünlü. Dünyanın en değerli üzümlerinden olan Chardonnay’ın kökenleri Fransa’nın meşhur bağcılık ve şarapçılık bölgesi Bourgogne’ye (Burgonya) dayanıyor. Geçmişte bu bölgenin toprağından filiz veren Chardonnay, günümüzde ise İngiltere’den Avustralya’ya kadar geniş bir alana yayım gösteriyor. Chardonnay, şarap üretilen neredeyse her ülkede yetiştiriliyor.
Bourgogne bölgesinin ana beyaz üzüm türü olan Chardonnay, her haliyle özel bir tür. Bu üzüm, hem soğuk hem de sıcak iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Görünüşte yeşile çalan bir renge sahip olan Chardonnay, tat olarak ise adeta uçsuz bucaksız bir yelpazeye sahip. Daha doğrusu oldukça nötr bir tada sahip olan Chardonnay, yetiştiği bölgenin toprağına, iklimine ve bekletildiği (dinlendirildiği) kabın özelliğine göre bir tat veriyor. Chardonnay, sıcak iklimlerde tropik meyve (ananas, mango ve incir), kavun ve şeftali gibi aromalar veriyorken, soğuk iklimde yetişen Chardonnay daha çok yeşil elma, narenciye gibi ekşi aromalar ve salatalık gibi ferah tatlar veriyor. Meşe fıçılarda dinlendirilen Chardonnay şarapları en başarılı sonuçları veriyor.
Chardonnay beyaz sek şaraplardan köpüklü ya da tatlı şarapların yapımına kadar pek çok alanda kullanılabiliyor. Diğer beyaz şarap üzümleriyle kupaj yapma yeteneği yüksek olan Chardonnay, tek başına da çok verimli sonuçlar veriyor. Tek üzüm olarak Chardonnay’dan yapılan en iyi şaraplar Avustralya ve Fransa’nın kuzey bölgesinde bulunuyor.
Chardonnay, tüm nadide özelliklerinin yanında Fransa’nın ve hatta dünyanın en ünlü köpüklü şarabı olan şampanyanın üretiminde kullanılan temel üzümlerden biri olmasıyla da ünlü. Chardonnay olmadan lüksün ve ihtişamın göstergesi haline gelen şampanyanın şu anki kalitesinde yapılamayacağını da söylemeden geçmeyelim.