Rambutan nemli ve tropikal bölgelerde yetişen, yetiştirmesi kolay ve oldukça egzotik meyvelerden bir tanesi. Rambutan kısa zaman önce tüm dünyanın tanıdığı ve bildiği bir meyve haline geldi. Daha önceleri anavatanı olan Güneydoğu Asya’da doğal olarak yetişiyordu ve oradaki halk tarafından tüketiliyordu. Şimdilerde ise rambutan’a olan rağbet artınca dünyanın pek çok bölgesinde yetiştiriciliği yapılıyor. Bu bölgeler içerisine ülkemizin turizm ve tarım cenneti Antalya da dahil. Tabii ki Antalya’da yapılan üretim sınırlı. Rambutan yılın 12 ayı boyunca Vietnam, Endonezya ve Tayland’dan ülkemize ithal ediliyor. Yine, dünyanın büyük bölümünün rambutan ihtiyacını da Güneydoğu Asya karşılıyor.
Rambutan “Spindaceae” familyasında yer alan “Nefelium lappaceum” bitkisinin meyvesi olarak biliniyor. Boyu 9 ila 20 metre arasında değişen bir ağaç olan “Nefelium lappaceum” bu özel meyvenin kaynağı. Rambutan meyveleri ağacın dallarında salkım şeklinde oluşuyor. Kırmızı renkli ve dikenli bir meyve olan rambutan kendisine çok benzeyen liçi, longan gibi egzotik meyveler ile de yakından akraba. Bu nedenle rambutan zaman zaman liçi ve longan ile karıştırılıyor. Dışı sert içi yumuşak yapıda bir meyve olan rambutan’ın çekirdeklerinin ve kabuğunun yenilmesi önerilmiyor.
Tadı genellikle üzüm türlerine benzeyen rambutan bu özelliği ile pek çok insanın damak tadına uygun bir meyve diyebiliriz. Lezzeti ve sağlığa faydaları ile öne çıkan rambutan pastalardan tatlılara, kokteyllerden meyve salatalarına kadar pek çok yiyecek ve içecekte kullanılıyor.
Rambutan’ın insan sağlığına olan faydalarının çok fazla olduğu biliniyor. Özellikle yoğun demir içeriğiyle anemi hastalarına destek veren bir ek gıda olarak öne çıkıyor.