Tüm dünyada, beyaz şarap üretiminde en yaygın olarak kullanılan üzüm türü olan Sémillon, köken olarak Fransız topraklarından doğan bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Bordeaux bölgesine ait bir üzüm olan Sémillon’un tarihi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. Sémillon, Fransa’da üretim başarısının yakalanmasından sonra 17. yüzyıl sonlarında Güney Afrika’ya, 19. yüzyıl dolaylarında ise Avustralya’ya götürüldü. Bu iki ülkedeki üzüm bağlarının büyük bir bölümü, o dönemde Sémillon’dan oluşuyordu. 1950’li yıllara geldiğimizde ise “yeni dünya” ile tanışan üzüm Şili topraklarında ekildi ve kısa sürede popüler hale geldi. Sémillon bugün, o günkü kadar ekilmiyor ve yetiştirilmiyor olsa da beyaz şarap üretiminde zirveyi halen kimseye kaptırmıyor. Sémillon, Sauvignon Blanc ve Muscadelle ile birlikte Bordeaux bölgesinin onaylı üç beyaz şarap üzümümden biri olduğunu da biliyoruz.
Yetiştirilmesi nispeten kolay olan Sémillon, çürük dışında diğer hastalıklara karşı oldukça dayanıklı bir üzüm türü olarak biliniyor. Yüksek verime sahip üzüm, yıllandırmaya da oldukça uygun. Diğer beyaz şarap üzümlerine göre erken olgunlaşabilen Sémillon’un erken hasat ürünleri genellikle hafif aromalı oluyor. Sémillon olgunlaştıkça aroma düzeyi artıyor ve daha keskin bir aromaya sahip meyve ortaya çıkıyor. Daha çok ılıman iklimlerde yetiştirilmeye uygun olan Sémillon, gündüzleri sıcak geceleri serin olan bölgelerde çok daha verim veriyor.
Sémillon pembeye çalan rengi, düşük asitliği ve hissedilir derecede yağlı dokusu ile oldukça yüksek gövdeli şaraplar ortaya çıkarıyor. Sémillon bazlı şaraplar, genellikle son derece keskin ve yıllandırılmaya uygun bir yapıda oluyor. Bu nedenle Sémillon, sepaj olarak da değerlendirilmesine rağmen sıklıkla farklı beyaz şarap üzümleri ile kupaj yapılıyor. Kaliteli Sémillon şaraplarının sadece bu üzümden baz aldığını ve oldukça pahalı olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Sémillon, ülkemizde Trakya’da yetiştiriliyor ve Trakya’da yetişen Sémillon’dan oldukça nitelikli şaraplar üretiliyor.