Dünyanın her bölgesinde görebileceğimiz, denizlerin ve tatlı suların en popüler kabuklularından olan Yengeç, On ayaklılar (Decapoda) takımına ait bir canlı. Yengeç o kadar popüler bir deniz canlısı ki geçmişten günümüze, farklı kültürlerde sembol olarak kullanılmasından tutun çizgi filmlerde sevimli bir karakter olarak bile karşımıza çıkıyor.
Yengeç türlerinin ortalama beş çift bacakları var. Bu bacaklar sadece yana bükülüyor ve bu nedenle yengeçler ancak yan yan hareket edebiliyor. Yengeçlerin denge mekanizmasına kıskaçları da büyük katkı sağlıyor. Bu kıskaçlar denge ve hareketi sağlamanın yanı sıra yengece kendisini savunma imkanı tanıyor. Dünyada çok fazla yengeç türü var. Bu yengeç türlerinin boyutları da oldukça farklı olabiliyor. 1 santimetre olan yengeç türleri olduğu gibi boyları 4 metreye kadar ulaşabilen yengeçlere rastlamak da mümkün.
Genellikle deniz ve okyanusların kıyı kesimlerinde yaşayan yengecin bazı türleri suyun belirli bir derinliğine kadar da inebiliyor. Bu derinlik yaklaşık 1500 metreyi geçmiyor. Pek çok yengeç türü kıskaçlarının yanında vücutlarında bulundurdukları zehir ile kendisini korumaya çalışıyor. Bu nedenle doğadaki yengeç türlerinde doğal zehir bulunabiliyor.
Yengeç, tüm bu özelliklerinin dışında, insanlar ve diğer hayvanlar için besin değeri yüksek bir gıda kaynağı olarak da görülüyor. Hem doğadan avlanan yenilebilir türler hem de özellikle yetiştiriciliği yapılan türler, dünya mutfağında önemli bir yere sahip. Yine, balık avı yemi, akvaryum balığı yemi ve diğer alanlarda kullanılmak üzere yengeç yetiştiriciliği ve avcılığı yapılıyor.
Yengeç eti, ülkemizde yeni yeni popüler olurken, Akdeniz sularından çıkan mavi yengeç, dünyanın en lezzetli etlerinden birine sahip diyebiliriz. Dünyanın farklı coğrafyalarında yengecin mutfaklardaki yeri daha yoğun. Özellikle Kuzey Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yengeç mutfağın baş tacı ürünleri arasında yer alıyor.