Tropikal iklimde yetişen meyvelerin en sevilenlerinden ve insan sağlığına çok faydalı olduğu bilinen papaya, lezzetiyle de damakları çatlatıyor. Görünüşü kavuna biraz da balkabağına benzeyen papaya’nın tadı ise bala benziyor. Tabii ki bal tadı yalnızca olgun papaya meyvelerinde bulunuyor. Ham papaya meyvesi biraz daha buruk bir tada sahip. Papaya dünyada olgun haliyle de ham haliyle de sevilerek tüketiliyor.
Papaya meyvesi “Carica Papaya” bitkisinde yetişiyor. Bu bitki kavun ağacı olarak da biliniyor. Papaya tropikal iklimde, dünyanın farklı bölgelerinde yetişiyor. Papaya’nın en çok bilenen türleri Meksika, Hawaii ve Tayland’da yetişiyor. Bu üç ülkedeki türlerin en verimlisi ise Meksika papaya’sı. Aynı zamanda papaya’nın kültür türleri ve çok fazla bilinmeyen farklı türleri de bulunuyor.
Bu egzotik meyvenin kabuğu da etli kısmı da turuncu renkte. Papaya bu görüntüsü ile oldukça iştah açıyor ve meyvenin tadının ne denli güzel olduğu renginden ve şeklinden belli oluyor. Papaya’nın fazla tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten fazlalığına yol açıyor. Olgunlaşmamış papaya meyvesinin fazla tüketiminin de sağlıksız olduğunu söyleyen kaynaklar mevcut. Bunun sebebinin ise içerdiği lateksten dolayı kadınlarda doğum kontrol hapı görevi görmesi diyebiliriz. Olgunlaşmamış papaya kadınlarda düşüğe de neden oluyor. Bu nedenle olgunlaşmamış papaya meyveleri genellikle pişirilerek tüketiliyor. Papaya ayrıca salatalarda, tatlılarda, meyve sularının üretiminde ve şekerlemelerde kullanılıyor.
Papaya’nın insan sağlığına olan faydaları eksilerinden çok daha fazla. Papaya, başta sindirim sistemi ve boşaltım sistemine oldukça faydalı bir meyve diyebiliriz. Aynı zamanda beta karoten içeriği nedeniyle kanser oluşumunu da engellediği söyleniyor. Papaya C vitamini ve A vitamini bakımından da son derece zengin bir yapıya sahip.