Cağ Kebabı, hem Türkiye’nin en başarılı geleneksel yemekleri arasında gösteriliyor. Aynı zamanda, son yıllarda dünya çapında tanınan bir yemek haline gelen Cağ Kebabı yabancıların gözdesi olma yolunda ilerliyor. Oldukça geleneksel yöntemler ile yapılan ve geleneksel yapısı neredeyse hiç bozulmadan bu günlere kadar gelen Cağ Kebabı, damakta ciddi anlamda lezzet patlamaları yaratıyor. Dünyanın en başarılı et yemeklerinden biri olarak da gösterilen bu harika lezzet Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Cağ Kebabı, Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait bir yemek olarak biliniyor. Artvin ve Erzurum illeri Cağ Kebabı konusunda büyük bir yarış ve rekabet içine girmiş olsalar da her iki ilde de son derece lezzetli kebaplar yapılıyor. Zaten komşu olan iki ilin sınırları birbiri içine geçmiş durumda. Bu nedenle Cağ Kebabı bir ile değil yöreye ait kabul bir yemek olarak kabul edilebilir. Önemli olan “Cağ”ın nereye ait olduğundan ziyade bu lezzetin doğru usuller ile insanlara sunulması. Yine de bu yemeği, 2010 yılında Erzurum’un “Oltu Cağ Kebabı” adıyla coğrafi işaret ile tescil ettirdiğini, Artvin’in ise 2020 yılında “Yusufeli Cağ Döner” olarak aynı yemeğe coğrafi işaret aldığını söylemeden geçmemek gerek.
Klasik ve geleneksel Cağ Kebabı yapmak büyük ustalık ve tecrübe gerektiriyor. Çok az malzeme kullanılarak yapılan bu yemeği işin ehli ustalar dışındaki kişilerin doğru şekilde yapması oldukça zor. Bu durum da Cağ Kebabı’na ekstra bir değer katıyor.
Geleneksel Cağ Kebabı’nın kesinlikle küçükbaş hayvan etinden yapılması gerekiyor. Genellikle kuzu veya toklu etinden yapılan bu kebapta hayvanın farklı bölge etleri belirli oranda ve belirli bir sıralama ile döner şişine diziliyor. Görünümüyle yatık bir döneri andıran Cağ Kebabı mutlaka odun ateşinde pişirilerek servis ediliyor. Cağ’da kullanılan etler ise genellikle 1-2 gün boyunca soğan, tuz ve çeşitli baharatlar ile marine ediliyor.