Sarma, bir yemek ismi olmasının yanında aslında bir yemek yapma tekniği olarak da literatürde yer alıyor. Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olan “sarma” yemeği, farklı coğrafyalarda ve farklı mutfak kültürlerinde de önemli yere sahip. Elbette her kültürün sarma stili ile yapılan yemekleri birbirinden farklı. Hatta geleneksel Türk mutfağında bile “sarma” olarak anılan yemeklerin sayısı ve çeşidi bir hayli fazla. Sarma, o kadar talep gören bir yemek ki neredeyse her çeşidi yapılana kadar insanlar bıkmadan ve usanmadan bu biraz da zahmetli yemeği pişirmeye devam etmiş, ediyor.
Sarma, daha önce de bahsettiğimiz üzere bir yemek tarzına verilen genel bir isim olduğu için Türk mutfağında birbirinden farklı çok fazla sarma çeşidi var. Bunlardan en çok bilineni ise Osmanlı Sarayı’nda “adi sarma” adıyla anılan içinde yalnızca pirinçli veya bulgurlu harç bulunan asma yaprağı sarması. Aynı zamanda bu sarmanın etli veya kıymalı olanı da ülkemizde çok popüler. Yine, özellikle Ege ve İstanbul yörelerinde ise yaprak sarması kuş üzümü ve dolmalık fıstık gibi malzemeler iç harca katılarak da yapılıyor. Asma yaprağı kullanılarak yapılan sarmanın hemen ardından ise beyaz lahana sarması geliyor. Genellikle içi etli veya kıymalı yapılan lahana sarması tıpkı “adi sarma” gibi yalnızca pirinç ve bulgurlu içle de yapılıyor. Lahana sarmasının kendi içindeki farklı türevleri çeşitli illerimizle özdeşleşmiş durumda. Hatta bazı yöreler kendine özgü lahana sarmasının “coğrafi işaretini” bile almış durumda. Lahana sarmasına Anadolu’da kelem sarması veya dolması da deniyor.
Sarma denince lahana ve yapraktan sonra ise hemen Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olan pazı ve kara lahana yaprağından yapılan ve tüketilen sarma çeşitleri geliyor. Yine, Güneydoğu ve Akdeniz’in doğusunda ise bazı yörelerde sarma içi yalnızca bulgur ve pirinç bazlı yapılırken, sarma pişirilen tencereye hayvansal yağ veya kemikli et ekleniyor. Böylece et lezzetinin sarmaya geçmesi sağlanıyor.
Sarma yemeği Anadolu’nun her noktasında uzun yıllardır severek ve beğenilerek tüketiliyor.