Türk mutfağı, her yemeğiyle her çeşidiyle gerçekten insanda hayret uyandıracak kadar mükemmel lezzetleri içinde barındıran bir mutfak. Nitekim bu tanım, Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alan tatlılar için de geçerli. Türk mutfağı, tatlılar bakımından oldukça zengin ve nitelikli bir mutfak. Türk tatlılarının namını dünyada işitmeyen insan sayısının oldukça az olduğunu düşünüyoruz. Zira baklava, künefe ve sütlaç gibi tatlılarımızın ününün kıtaları aştığını biliyoruz. Hatta bu tatlılarımızdan bazılarının “Dünyanın En İyi 50 Tatlısı” listesinde de yer aldığını söylemeden geçmeyelim.
Böyle popüler tatlılarımız olduğu kadar lezzetine doyum olmamasına rağmen daha yöresel ve gizli kalmış tatlı tariflerimiz de var. Zengin mutfağımızdan çıkan ve inanılmaz lezzetli olan bu tariflerin, dokusunu koruyarak çok daha büyük kitlelerin damaklarına ziyafet çektirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple, Anadolu’nun ve Türk mutfağının içinden çıkan, biraz az bilinen tatlıları sizlere tanıtmak istedik.
Tatlıları tanırken bir yandan da bu tatlıları evlerinizde yapmak isteyeceğinizi düşünerek, bir tık uzağınıza da bu tatlıların enfes tariflerini eklemeyi unutmadık. Şimdi keyifli ve tatlı bir yolculuğa çıkma zamanı…
1. Kerebiç
Mersin yöresinde oldukça popüler bir tatlı olan kerebiç, mamül olarak bilinen ve dünyada isim yapmış bir kurabiye çeşidi ile çöven köpüğünün birleşiminden oluşuyor. Bu ilginç ve bir o kadar da...
Mersin ve yöresinde oldukça popüler olan; ancak Türkiye’de pek bilinmeyen bir tatlı olan kerebiç, geleneksel olarak Ramazan aylarında ve bayramlarda tüketiliyor. Alışılmışın dışında bir tatlı olan kerebiç, görüntüsüyle ve tadı ile hem damaklarımızda hem de görsel hafızamızda bir festival havası yaratıyor. Çok yoğun ve şeker oranı yüksek tatlılar sevmeyenler için biçilmiş kaftan olan kerebiç, Mersin gibi sıcak bir yörede bünyeyi yormadan tatlı ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.
Aslında mamül (ma’amoul) olarak bilinen bir tatlı kurabiyenin üzerine gelen beyaz köpüğün oluşturduğu muazzam birliktelik kerebiçi ortaya çıkarıyor. 2003 yılından beridir kerebiçin “coğrafi işaretli” bir tatlı olduğunu ve tescillendiğini de söylemeden geçmeyelim.
2. Cennet Künkü
Cennet Künkü TarifiOsmanlı döneminden beri mutfağımızda var olan ve “cendere baklavası” olarak da bilinen cennet künkü oldukça orijinal bir lezzet. Bursa ve Yalova bölgesinde bayram sabahlarının, nişan bohçalarının değişilmez...
Bursa yöresine ait bir tatlı olan cennet künkü, bu yöreye ait birçok popüler lezzetin arkasında kalmış gibi görünebilir. Bu durum sizi asla yanıltmasın. Cennet künkü o kadar lezzetli ve orijinal bir tatlı ki, damakta müthiş lezzet patlamaları yaratıyor.
Osmanlı mutfağından köken alan cennet künkü, geleneksel Bursa kültüründe genellikle düğün öncesi hazırlık sürecinde, kız evi tarafından yapılıp erkek evine gönderiliyor. Nişan bohçalarında da bu özel tatlıya rastlamak mümkün. Yine, bayram ve özel günlerde de bu tatlı konuklara ikram etmek için yapılıyor.
3. İncir Uyutması
Çok az malzeme ile inanılmaz bir lezzet yaratmaya hazır mısınız? Türk mutfağının özel tatlılarından biri olan incir uyutması nasıl yapılıyor, gelin hep birlikte öğrenelim. 4 - 6 KişilikHazırlama Süresi:...
Göçebe Türkmenler tarafından sıkça yapılması nedeniyle tarihte yöresi tam belli olmayan tatlılardan biri olan incir uyutması, muhteşem lezzeti ve hafifliği ile bizleri kendisine adeta bağımlı yapmayı başarıyor. Günümüzde daha çok Yozgat yöresinin sahiplendiği tatlı, Türkiye’nin farklı yörelerinde de mutfaklarda yerini alıyor. Bu tarihi tatlının halkın büyük bir kısmı tarafından ise bilinmediğini ve insanların bu harika lezzetten mahrum kaldığını da maalesef biliyoruz.
Aydın’ın inci gibi incirleri ile sütün muhteşem birlikteliği ile ortaya çıkan incir uyutması genellikle ramazan aylarında, iftar sofralarındaki yeri ile akıllarda yer eden bir tatlı. Tabii ki bu tatlı günümüzde, yılın her döneminde yapılarak evlerde ve işletmelerde misafirlere servis ediliyor. Ramazan kültürü ise bozulmadan, aynı şekilde devam ediyor.
4. Düğülü Haşhaş Tatlısı
Gastronomi kenti Afyonkarahisar mutfağına ait harika bir lezzet olan düğülü haşhaş tatlısı tarifi ile karşınızdayız. İddia ediyoruz bu tatlıya bayılacaksanız!6 - 8 KişilikHazırlama Süresi: 10 dakikaPişirme Süresi:...
Ülkemizde haşhaş üretiminin en önemli noktalarından olan Afyonkarahisar’da haşhaş ile yapılan bir tatlı karşımıza çıkmasa gerçekten enteresan olurdu. Az bilinmesine rağmen bu tatlıyı bilenlerin fanatiği olduğunu duyduğumuz, uğruna kilometreler yapıldığını bildiğimiz düğülü haşhaş tatlısını sizlere tanıtmak istiyoruz.
Yanında kaymak ile servis edilebilen düğülü haşhaş tatlısı, revaniyi andıran görüntüsüne rağmen kendine has tadı ile damakları şenlendiriyor. Düğü nedir diye merak ediyorsanız, yöreye özgü ince bir bulgur çeşidi olduğu bilgisini sizlere vermeden geçmeyelim. Bulgur ve haşhaş ile böyle muhteşem bir tatlı ortaya çıkan Afyonkarahisar mutfağına olan hayranlığımızı da gizleyemeyeceğiz.
5. Altın Kesesi
Kayseri yöresinde, günlerin ve beş çaylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan altın kesesi tatlısı tarifi ile karşınızdayız. Eğer siz de evlerinizde bu tatlıyı yapmak istiyorsanız, detaylara göz atmanızı öneriyoruz. 4...
Rotamızı lezzetler diyarı şehirlerimizden Kayseri’ye çevirdiğimizde karşımıza çok az bilinen bir tatlı çıkıyor. Malum, Kayseri daha çok pastırma, sucuk, mantı gibi ürünleri ile ünlü bir şehir. Altın kesesi olarak adlandırılan yöresel tatlı bu ürünlerin biraz gölgesinde kalıyor olsa da, lezzet olarak hiçbir ürünün gerisinde kalmayacağını garanti edebiliriz. İsmi kadar gösterişli bir tatlı olan altın kesesi, lezzeti ile damaklarda hoş bir hatıra bırakıyor.
İç muhallebisi, kakaolu harcı ve incecik krep gibi hamuru ile yapımı ustalık isteyen altın kesesini, Kayserili arkadaşlarınızdan mutlaka isteyin ya da bulduğunuz yerde asla kaçırmayın.
6. Pepeçura
Kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı gibi isimlerle de anılan pepeçura, yapımı son derece basit bir lezzet. İçinde bulunan mis kokulu Isabella üzümü ile fark yaratan ve kendine has bir...
Ülkemizde pek bilinmeyen yöresel lezzetlerden biri de kuşkusuz pepeçura. Eski Rumlardan kalan bir miras olan pepeçura Rize ile adı anılıyor olsa da tüm Doğu Karadeniz yöresine özgü bir tatlı. Pepeçura, aslında hepimizin bildiği ve sıklıkla evlerinde tükettiği muhallebinin farklı bir versiyonu. Nasıl farklı bir versiyonu derseniz, içinde öyle bir malzeme var ki gerçekten büyük fark yaratıyor ve pepeçurayı çok özel bir tatlı haline getiriyor.
Yalnızca Doğu Karadeniz’de yetişen Isabella üzümünden yapılan pepeçura, son derece sağlıklı ve iştah açıcı bir tatlı olarak tanınıyor. Bu özel lezzeti Doğu Karadeniz dışında bulmak mümkün mü bilmiyoruz; ama yolunuz yöreye düşerse mutlaka tatmanızı öneriyoruz.
7. Cennet Çamuru
Kilis mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden cennet çamuru, tatlı sevenler için mükemmel bir alternatif. Antep fıstığının en çok yakıştığı tatlılardan biri olan cennet çamuru tarifine gelin birlikte bakalım. 4 KişilikHazırlama Süresi:...
Gaziantep mutfağı gibi çok geniş ve kültürel bir yapı ile doğal ilişkiler içinde olan Kilis mutfağı, Gaziantep’in gölgesinden kurtulmak için midir bilinmez, ama harika lezzetler yaratarak başımızı döndürmeyi başarıyor. Cennet çamuru da bu muhteşem lezzetlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde adını daha sık duyurmaya başlamasına rağmen bu tatlı, ülkemizin her yöresinde bilinmiyor ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında bu tatlının orijinaline rastlamak oldukça zor.
Kadayıf, bol Antep fıstığı ve sadeyağın bir araya gelmesiyle oluşan lezzet patlaması, cennet çamurunu az bilinen tatlılar arasında çok özel bir yere konumlandırıyor. Bu tatlının bir an önce tüm mutfaklara girmesini ve herkesin bu özel tattan nasibini almasını umuyoruz.
8. Dudove (Dudova)
Balkanlar’da oldukça sık karşılaştığımız ve Boşnak mutfağının önemli tatlılarından olan dudove (dudova), ülkemizde de sevilerek tüketiliyor ve enfes tadıyla sofralarımızı şenlendiriyor. Evlerimizde de bu eşsiz lezzetin tadına varabilmek bir tarif...
Orijinal bir Boşnak tatlısı olan dudove ya da dudova, Balkanlar ile olan kültür etkileşiminin yoğunluğu ile ülkemize kadar gelmiş bir lezzet. Daha çok Balkan göçmeni insanların mutfağında görmeye aşina olduğumuz bu tatlı, “Boşnak şekerparesi” olarak da biliniyor. Bu adlandırmanın sebebi tatlının şekerpareye olan benzerliği olsa da, kendisine has tadı ve damakta iz bırakan farklı lezzeti dudove’yi şekerpareden ayırıyor.
Boşnak göçmenlerinin yoğun olduğu Trakya yöresinde yaygın şekilde tüketilen dudove (dudova), basit malzemeleri ve kolay yapımı ile de ön plana çıkıyor. Özel günlerde veya canınız tatlı çektiğinde, pratik bir lezzet olarak dudove’yi alternatifleriniz arasına eklemeyi unutmayın.
9. Şıllık Tatlısı
Şanlıurfa yöresinin en çok sevilen tatlılarından biri olan şıllık tatlısı, adıyla pek gözlerimize hitap etmese de tadıyla bizleri mest etmeyi başarıyor. Lezzeti ile damak çatlatan şıllık tatlısının tarifini sizlerle paylaşmak...
Şanlıurfa yöresinde oldukça popüler olan fakat ünü henüz ülkemize yayılmayan tatlılardan biri olan şıllık tatlısı, nevi şahsına münhasır bir lezzet diyebiliriz. Bunu asla adına bakarak söylemiyoruz. Zira orijinal ismi “şıllıki” olan tatlının, kelimenin bizim bildiğimiz anlamı ile uzaktan yakından bir alakası yok. Kökeni Osmanlı dönemine dayanan tatlının, dağınık ve karışık görüntüsünden dolayı bu ismi aldığı rivayet ediliyor. Tatlının adını zikretmek biraz utanç verici olsa da, tadı tüm bu olumsuz durumları hafızalardan silmeye yetiyor.
Son derece hafif, lezzetli ve yöresel bir tatlı olan şıllık, Şanlıurfa taraflarına yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet.
10. Zülbiye
Kökenleri Ortadoğu’ya dayanan zülbiye tatlısı, ülkemizde de sevilerek tüketiliyor. Bu basit görünen ancak ustalık isteyen tatlının tarifi ile karşınızdayız. İddia ediyoruz bu tariften sonra herkes evinin mutfağında zülbiye yapabilecek kadar...
Şam’dan İzmir’in Bergama ilçesine kadar uzanan bir lezzet olan zülbiye, bu yöre ile zaman içinde özdeşleşmiş bir tatlı. Ülke genelinde çok bilinmiyor olsa da, yöre insanı için vazgeçilmez lezzetlerden biri olan zülbiyenin benzerlerine ülkemizin farklı yerlerinde, özellikle Ortadoğu ve Asya’da rastlamak da mümkün. İzmir’e helvacılık yapan bir ailenin 1800’lü yılların sonunda Şam’da askerlik yapan dedeleri tarafından getirilen zülbiye, günümüzde halen sevilerek tüketilen lezzetler arasında yer alıyor.
Şam’da yapılan tatlıdan ufak farkları olan zülbiye, yapımı oldukça basit olmasına rağmen ustalık gerektiren bir tatlı. Bu sebeple, zülbiye evlerden ziyade tatlıcılarda daha çok rastlanan ve tüketilen bir tatlı olarak biliniyor.
11. Karaçuval Helvası
Çorum mutfağının ülkemizde az bilinen fakat tadına doyum olmayan lezzetlerinden biri olan karaçuval helvasını sizlerle tanıştırmak istiyoruz. Bu damakta lezzet patlamaları yaratan tatlının tarifine gelin birlikte göz atalım.4 -...
Çorum’a ait lezzetleri saymaya başladığımızda akla nasıl ilk olarak leblebi geliyorsa, ikinci olarak da karaçuval helvası geliyor. Leblebi ile ayrılmaz kardeşler olarak da niteleyebileceğimiz bu yöresel lezzet, Çorum ve çevresinde çok sık tüketiliyor. Ülkemizde ise yöre dışında bu lezzete ulaşmak pek mümkün değil. Elde olan tarifler ile evde bu helvayı yapmak mümkün. Bu muazzam helva, evdeki malzemeler ile çok kolay şekilde yapılabiliyor ve ilave şeker de içermiyor.
Leblebi tozu ve unun saf pekmez ile birleşimi, ortaya akıllara kazınacak türden bir tadın ve tarifin çıkmasını sağlıyor diyebiliriz.
12. Aside Tatlısı
Çok az malzemeyle hem doyurucu hem de lezzetli bir tatlı yapmak istiyorsanız, aside tatlısını bir alternatif olarak aklınızın bir köşesine yazmalısınız. Şimdi, bu harika tatlının nasıl yapıldığına gelin birlikte bakalım. ...
Ülkemizde daha çok Doğu Anadolu - Güneydoğu Anadolu mutfağı ile özdeşleşen aside tatlısının kökenleri ise Arap Yarımadası’na dayanıyor. Adından da anlaşılacağı üzere, o bölgeden topraklarımıza gelen aside, aslında basit tanımla un helvasının şerbetli hali. Fakat bu tatlının öyle damak çatlatan bir tadı var ki basit tanımını adeta hepimize unutturuyor.
Bu mütevazı tatlının bir diğer taliplisinin de Kayseri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Kayseri’de de uzun yıllardır yapılan bu tatlı, yöre mutfağına mal edilmiş durumda.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Kerebiç Tatlısı Tarifi | 8,8 |
2 | Cennet Künkü Tarifi | 9,2 |
3 | İncir Uyutması Tarifi | 9,2 |
4 | Düğülü Haşhaş Tatlısı Tarifi | 8,4 |
5 | Altın Kesesi Tatlısı Tarifi | 8,8 |
6 | Pepeçura Tarifi | 8,4 |
7 | Cennet Çamuru Tarifi | 8,8 |
8 | Dudove (Dudova) Tatlısı Tarifi | 9,6 |
9 | Şıllık Tatlısı Tarifi | 8,8 |
10 | Zülbiye Tatlısı Tarifi | 8,4 |